Patentkali ®
Siarczan potasu zawierajacy sole magnezu
30 (+10+42)
30% K2O tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie
10% MgO tlenku magnezu rozpuszczalnego w wodzie
42,5% SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie
Poniżej 3% Cl
Opis
Patentkali® – Nr 1 w uprawach wrażliwych na chlorki
Charakterystyka
- Patentkali®jest nawozem potasowym zawierającym duże ilości magnezu i siarki. Składniki mają postać siarczanów, są rozpuszczalne w wodzie i natychmiast przyswajalne przez rośliny.
- Działa niezależnie od pH gleby i można go stosować na wszystkich stanowiskach.
- Dzięki optymalnej granulacji i sypkości możliwe jest dokładne rozprowadzanie na znacznych szerokościach wysiewu.
- Zgodnie z rozporządzeniem unijnym Nr 834/2007 i regulacjami rozporządzenia Unii Europejskiej 889/2008, Patentkali®jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych.
Stosowanie
- Dzięki niskiej zawartości Cl – max. 3 %, Patentkali®jest przeznaczony dla upraw wrażliwych na chlorki. Stosuje się go w rolnictwie, ogrodnictwie i leśnictwie.
- Zawiera dużą ilość siarki (42,5 % SO3), stosowany jest więc na uprawy wykazujące wysokie zapotrzebowanie na ten minerał (rzepak, słonecznik, kapustne, cebula, por). Polepsza również wykorzystanie azotu.
- Przeznaczony głównie do nawożenia ziemniaków skrobiowych, uszlachetnionych, warzyw, owoców, winorośli, słonecznika i innych upraw specjalnych.
- Może być stosowany krótko przed wysiewem lub sadzeniem. Możliwe jest też nawożenie pogłówne.
- Na glebach konieczne jest stosowanie w okresie wiosennym.
Zalecane nawożenie
Stosowana ilość Patentkali® jest uzależniona od następujących czynników:
- Zapotrzebowanie uprawy na potas i magnez z uwzględnieniem płodozmianu.
- Zasobność gleby w potas i magnez, dynamika gleby.
- Wymagania różnych upraw wobec składników pokarmowych (np. zapotrzebowanie ziemniaków na magnez, zapotrzebowanie kapustnych na siarkę).
- Ilość składników pokarmowych dostarczanych z nawozami organicznymi.
Zalecane nawożenie niektórych upraw
Uprawa | Patentkali® (kg ha-1) |
Ziemniaki | 600 – 1.200 |
Kapustne i korzeniowe | 800 – 1.200 |
Sadownictwo | 400 – 600 |
Winorośl | 300 – 400 |
Jagodowe | 600 – 800 |
Warzywa liściowe | 600 – 800 |
Szkółki leśne | 300 – 500 |