Krzem (Si) jest drugim po tlenie najliczniej występującym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej. Gleby zawierają średnio 30% wagowo krzemu, ale o niskiej rozpuszczalności.
Rozwiązanie polega na dostarczeniu krzemu dostępnego dla rośliny w postaci kwasu ortokrzemowego, tylko w tej postaci może on wniknąć do komórek roślinnych
ORTOSIL PLUS – efekty stosowania
•Optymalizuje pobieranie składników pokarmowych z gleby – szczególnie makroelementów
•Zwiększa tolerancję roślin na stres środowiskowy (susza, upały, zalanie, zasolenie gleby, metale ciężkie)
•Pogrubia i usztywnia ściany komórkowe roślin uprawnych (w zbożach może służyć do usztywniania źdźbeł)
•Wspomaga odporność roślin na choroby grzybowe i bakteryjne oraz ataki szkodników ssących
•Poprawia parametry jakościowe plonu (wielkość, jędrność, właściwości przechowalnicze)
ORTOSIL PLUS – cechy wyróżniające
Właściwości produktu ORTOSIL PLUS:
•Jedyna forma krzemu, która jest przyswajana przez rośliny
•Niskie pH 2 – łatwość stosowania i możliwość mieszania m.in. z fungicydami i insektycydami
•Płynna formulacja – brak problemów z rozpuszczaniem
•Działanie antystresowe
•Skuteczność w niskich dawkach
•Pozytywny wpływ na wielkość i jakość plonu
ORTOSIL PLUS w jesiennym zabiegu na rzepak
Dawka i termin – 0,5 L/ha w fazie 4-6 liści
Efekty stosowania:
• Lepiej odżywiona roślina – poprzez lepsze pobieranie składników
pokarmowych z gleby
• Wyższa tolerancja na niedobory wody – ogranicza straty
spowodowane transpiracją, regulacja gospodarki wodnej w roślinie
• Wyższa tolerancja na zmienne warunki wzrostu – lepsza
mrozoodporność i zimotrwałość roślin
• Wyższa odporność na patogeny – szkodniki i choroby grzybowe
Lepsze wykorzystanie potencjału plonotwórczego rzepaku!