PSZENICA OZIMA ASKABAN

CZARODZIEJ PLONU

PSZENICA OZIMA ASKABAN

PSZENICA JAKOŚCIOWA (A)

Opis

CHARAKTERYSTYKA ODMIANY ASKABAN:

• bardzo wysoka zimotrwałość 4,5 wg COBORU
• ponadprzeciętna zdrowotność na WSZYSTKIE najważniejsze choroby
• bardzo dobra odporność na porastanie oraz osypywanie się ziarna
• bardzo wysoki MTZ, jedna z najwyższych wartości wyrównania ziarna – 91%
• unikalne połączenie wysokiego plonu oraz odporności na mróz i choroby

„Bardzo wysoka zimotrwałość, doskonały wigor jesienny i wiosenny, dzięki czemu nadaje się do opóźnionych terminów siewu.”

Profil agrotechniczny odmiany ASKABAN:

  • termin kłoszenia –  średnio wczesny
  • termin dojrzewania –  średnio wczesny
  • zimotrwałość: średnia do wysokiej
  • wysokość roślin: średnia
  • odporność na wyleganie: wysoka
  • gęstość łanu: średnia
  • ilość ziaren w kłosie: średnia
  • MTZ: wysoka

 

Charakterystyka jakościowa (skala 9°):

  • zawartość białka: 6
  • wskaźnik sedymentacyjny: 7
  • liczba opadania: 7
  • wydajność mąki T550: 4
  • objętość chleba ze 100 g mąki: 6
  • wodochłonność: 9

Norma wysiewu (nasion/m²):

termin wysiewu od 15 września do 15 października
wczesny siew 230-240
optymalny siew 240-280
późny siew 280-360

 

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY (skala 9°):

Pszenica ozima Askaban ma ponadprzeciętna zdrowotność na WSZYSTKIE najważniejsze choroby:

  • fuzarioza kłosów 7,5
  • septorioza plew 7,6
  • septorioza liści 6,9
  • brunatna plamistość liści 8,1
  • rdza żółta 8,9
  • rdza brunatna 7,4
  • mączniak prawdziwy 8,1
  • choroby podstawy źdźbła 7,7
  • pleśń śniegowa 8,5

Powiązane produkty

Zobacz również inne:

Masz wątpliwości?

Skontaktuj się

LUB napisz do nas